ΠΑΡΟΔΙΚΟ ΙΣΧΑΙΜΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

Το παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (ΠΙΕ) προκαλείται από μια προσορινή διακοπή ή μείωση παροχής αίματος σε κάποια περιοχή του εγκεφάλου, με επακόλουθη συμπτωματολογία αναφερόμενη στην συγκεκριμένη περιοχή. Η διάρκεια του επεισοδίου είναι περίπου εως 60 λεπτά, αλλά συνήθως κρατάει γύρω στα 5-10 λεπτά, και έπειτα ο ασθενής παρουσιάζει πλήρη ύφεση της συμπτωματολογίας. Στην ουσία είναι ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο που “ανατράπηκε”. Ο κίνδυνος είναι να επαναλειφθεί προκαλόντας ένα κανονικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τη συμπτώματα προκαλεί ένα ΠΙΕ;

Η συμπτωματολογία είναι συνήθως:

-δυσκολία στην όραση από ένα ή τα δυο μάτια

-αδυναμία του προσώπου, άνω ή/και κάτω άκρου ειδικά από τη μια πλευρά του σώματος

-αιμωδίες προσώπου, άνω ή/και κάτω άκρου ειδικά από τη μια πλευρά του σώματος

-δυσκολία στην ομιλία ή αδυναμία κατανόησης

-αστάθεια βάδισης/ζάλη/ίλιγγος

-δυσκολία στον συντονισμό κινήσεων

Ανάλογα με το αρτηριακό δίκτυο που επηρεάζεται, το ΠΙΕ μπορεί να είναι της πρόσθιας(από το καρωτιδικό σύστημα) ή της οπίσθιας (σπονδυλοβασικό σύστημα) κυκλοφορίας.

Τα ΠΙΕ της πρόσθιας κυκλοφορίας θα προκαλέσουν συνήθως μια παροδική αμαύρωση της όρασης από ένα μάτι (amaurosis fugax), διαταραχή του λόγου ή αδυναμία άνω/κατώ άκρου.

Τα ΠΙΕ της οπίσθιας κυκλοφορίας μπορούν να προκαλέσουν διπλωπία, ίλιγγο, δυσαρθρία, αδυναμία άνω/κάτω άκρου, αιμωδίες άνω/κατω άκρου, αταξία (δυσκολία στο συντονισμό των κινήσεων), μεταξύ άλλων.

Το ΠΙΕ είναι μια επείγουσα κατάσταση και ο ασθενής πρέπει να προσέλθει αμέσως στο νοσοκομείο για διερεύνηση, με στόχο να γίνουν οι ακόλουθες εξετάσεις:

MRI εγκεφάλου που θα αναδείξει αν ο ασθενής έχει ένα έμφρακτο στην πιθανή περιοχή που προκλήθηκε το ΠΙΕ, αν υπάρχουν χρόνια έμφρακτα στην συγκεκριμένη αρτηριακή κατανομή ή/και σε άλλη

Triplex καρωτίδων και σπονδυλικών αρτηριών για να διαπιστωθεί τυχόν στένωση ή/και απόφραξη αγγείων τραχήλου που σχετίζονται με το ΠΙΕ

Triplex καρδιάς για πιθανές εμβολικές αιτίες (από την καρδιά ή/και την αορτή στο αρχικό τμήμα)

Ηλεκτροκαρδιογράφημα και Holter ρυθμού για πιθανές αρρυθμίες όπως η κολπική μαρμαρυγή

MRA (μαγνητική αγγειογραφία) ή CTA (αξονική αγγειογραφία) αγγείων εγκεφάλου για πιθανή στένωση/απόφραξη μεγάλων/μεσαίων αγγείων του εγκεφάλου

Η επείγουσα διερεύνηση έχει ως στόχο την αποφυγή καινούργιου ισχαιμικού επεισοδίου που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα κανονικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Αν βρεθεί μια σημαντική στένωση της έσω καρωτίδας η αντιμετώπιση έιναι με ενδαρτηρεκτομή ή ενδοαρτηριακά με τοποθέτηση stent/αγγειοπλαστική.

Αν βρεθεί μια αρρυθμία όπως κολπική μαρμαρυγή, η αντιμετώπιση είναι με αντιπηκτικά φάρμακα.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις η αντιμετώπιση είναι με διπλή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή για 3 μήνες και μετά συνεχίζεται η αγωγή με ένα αντιαιμοπεταλιακό φάρμακο. Επίσης συχνά χορηγείται και μια στατίνη με σκοπό την μείωση της LDL χοληστερίνης.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Μετά την διάγνωση ενός ΠΙΕ και την έναρξη της ενδεδειγμένης θεραπείας μπορούμε να συμβάλλουμε στην αποφυγή ενός καινούργιου επεισοδίου με τα ακόλουθα βήματα:

-διακοπή καπνίσματος

-έλεγχος της αρτηριακής πίεσης (μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή)

-μείωση της χοληστερίνης και της LDL χοληστερίνης στα επίπεδα που μας υποδεικνύει ο ιατρός (μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή με στατίνες)

-σωματική άσκηση

-δίαιτα με χαμηλά κορεσμένα λιπαρά και πλούσια σε φρούτα και λαχανικά

-καλός έλεγχος του σακχάρου σε ασθενείς με διαβήτη

Leave a comment

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close